14. Szent István-napi Néptánctalálkozó PDF Imprimare E-mail
Friday, 19 September 2008
FRONTPAGE_NO_TRANSLATION_AVAILABLE

14. Szent István-napi Néptánctalálkozó

(sajtóközlemény)

 

 

            A Heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány és a Szarkaláb Néptáncegyüttes folyó év augusztus 16-20. között szervezi meg a 8 ország (Magyarország, Horvátország, Vajdaság/Szerbia, Kárpátalja/Ukrajna, Lengyelország, Olaszország, Görögország, Erdély/Románia) 13 kisebbségi kultúrákat képviselő néptáncegyüttest, és 6 Kolozs és Szilágy megyei település mintegy 180 hagyományőrző fiatalját egybegyűjtő idei – sorrendben a 14. Szent István-napi Néptánctalálkozót.

            Fesztiválunk kolozsvári programjai szerves részei a 2012-ben harmadszor megszervezendő  Kolozsvári Magyar Napok rendezvénysorozatának is.

            Örömmel tapasztaltuk, hogy a fesztivál Erdélyben egyre fontosabb identitásmegőrző és kisközösségi önszerveződést gerjesztő szerepet játszik és erdélyi magyar közösségünk autonóm nemzetközi kulturális kapcsolatépítésének elvitathatatlan tényezőjévé vált. Ugyanakkor – az iránta megnyilvánuló fokozódó érdeklődésből ítélve – ma már az egyik legrangosabb Kárpát-medencei Szent István-napi rendezvénnyé fejlődött, s az európai kisebbségi és regionális kultúrák számontartott találkozóhelyévé vált.

            A fesztivált ismét Kolozs és Szilágy megyében tartjuk, Kolozsvár mellett Magyarfenesen, Bánffyhunyadon, Zsobokon, Mákófalván, Gyaluban, Kalotaszentkirályon szervezve ünnepi rendezvényeket. A Kolozs és Szilágy megyei program a következő sorrendben zajlik: Pénteken, augusztus 17.-én kerül sor a falunapok, helyi ünnepségek párhuzamos rendezvényeire, amelyek a helyszíneken rangos keretét kívánják nyújtani az ünneplésnek. 19.00 órától kezdődik párhuzamosan 4 településen (Bánffyhunyad, Zsobok, Mákófalva, Gyalu) a csoportok népviseleti felvonulása, majd 2o.oo órától a néptáncegyüttesek bemutatkozása. Szombaton, augusztus 18.-án, ismét kiemelkedő esemény lesz a 18.00 órakor népviseleti felvonulással kezdődő Magyarfenesi Szabadtéri Gálaműsor, melyre a szervezők is, a helybéli faluközösség is számos meglepetéssel készül (parádés felvonulás, szabadtéri színpad, tábortűz, tűzijáték, táncház, falubál, stb.). Erre az idén is többezer környékbeli és kolozsvári érdeklődő részvételére számítunk.

            Vasárnap a kolozsváriaké a fesztivál: délután 5 órakor indul a hagyományos  népviseleti felvonulás a Heltai Alapítvány – Szent György/Béke tér – Főtér útvonalon, ezt a Mátyás-szobor előtti tánc-kavalkád, a Szent Mihály templomban tartandó Ünnepi Áldás követi.

            19.00 órától kezdődik a 14. Szent István-napi Néptánctalálkozó kolozsvári ZÁRÓGÁLÁJA a FŐTÉRI NAGYSZÍNPADON, amelyen a résztvevő külföldi együttesek mellett fellép még a kolozsvári Ördögtérgye Néptáncegyüttes, a Kalotaszeg Néptáncegyüttes, a szamosújvári Kaláka Néptáncegyüttes, a dési Aranyeső Néptáncegyüttes, a Dor Transilvan Táncegyüttes valamint a házigazda Szarkaláb Néptáncegyüttes is. Idei újdonságunk a Gálát követő SZABADTÉRI TÁNCHÁZ hagyományőrző és táncház-zenekarok közreműködésével.

Szintén vasárnap, 16.00  órától kezdődik kalotaszentkirályi rendezvényünk is, mely az idén harmadszor a kalotaszentkirályi falunapok keretében kap helyet.

            Reméljük, hogy a kolozsvári magyarság is a kistelepülési közösségekhez mérhető lelkesedéssel fogadja a közös ünneplésnek ezt a felkínált lehetőségét, és nagy arányú részvétellel tiszteli meg a messziről jött vendégeket. Annál is inkább, mivel a 8 országból érkező együttesek az idén is színvonalas műsorral készülnek.

            Kiemelt eseménye az idei Szent István-napi Néptánctalálkozónak is, hogy ünnepélyes megnyitására Kolozsvár felújított sétatéri kaszinójában kerül sor, ahol a város polgármestere köszönti az együttesek viseletbe öltözött képviselőit és vezetőit, ezáltal is jelzését adva, hogy ez az európai rangú rendezvény beleillik Kolozsvár életébe.

            Mindenkit kérünk, hogy személyes részvételével tisztelje meg Szent István királyunk megünneplésének idei fesztiválrendezvényeit.

 

                                                                                                           

A szervezők